A divat és a koronavírus – Armani szavai a szakma jövőjéről

Giorgio Armani gondolatai a divatszakma jövőjéről a koronavírus idején: “nem kívánok így dolgozni tovább, ez nem etikus. Ideje, hogy megszabaduljunk a szükségtelen dolgoktól és újraértékeljük az időt”.

Az elmúlt napokban a neves olasz divattervező egy amerikai magazinnak írt levelében és számos újságnak adott interjújában amellett foglalt állást, hogy a divatszakmának paradigmaváltásra van szüksége ahhoz, hogy a jelenlegi egészségügyi válsághelyzet véget érésekor újrainduljon.

Armani szerint a divatvilág hanyatlása akkor kezdődött, amikor a luxus ágazat a fast fashion logikáját kezdte el követni, véget nem érő szállítási ciklusokkal annak reményében, hogy minél több árucikket adjon el. “Ezt az őrült tempót le kell lassítani.”

“Nem látom értelmét annak, hogy egy zakóm vagy egy kosztümöm három hétig legyen az üzletekben és utána ‘új’ áru váltsa fel, mert a ‘régi’ azonnal kimegy a divatból, viszont az ‘új’ alig különbözik a ‘régitől’. Én nem így dolgozom, nem tartom ezt etikusnak. Mindig az időtálló eleganciában hittem, ami nem csak egy meghatározott esztétikai elvárás, hanem olyan ruha megtervezését jelenti, amelyet ezért vásárol a vásárló, mert tartós, időtlen darab. Abszurdumnak találom, hogy télen lenvászon ruhácskák, nyáron pedig szövetkabátok legyenek az üzletekben csak azért, hogy a vásárlási vágy azonnal kielégítésre kerüljön. Ki az, aki azért vesz egy ruhát, hogy beakassza a szekrénybe várva a megfelelő évszakra? Senki, vagy legalábbis kevesen. De ez, az áruházláncok által diktált szemléletmód, lett a domináns. Téves, változtatni kell ezen a gondolkodásmódon. A jelenlegi krízis egy fantasztikus lehetőség arra, hogy lelassítsunk és helyreállítsuk a dolgokat, hogy egy jelentőségteljes jövőt teremtsünk.”

Armani tehát úgy véli, hogy a mostani helyzet lehetőséget ad arra, hogy a divatszakma helyrehozza azt, amit elrontott, megszabaduljon a szükségtelentől és a profitorentáltság helyett rátaláljon egy emberibb dimenzióra.

Elég abból a divatból, ami csak kommunikáció. Elég a mértéktelenségből, a pazarlásból. Elég a folyamatos és hatalmas divatbemutatókból világszerte, amelyekre környezetszennyező utazásokkal lehet eljutni.

Remélhetőleg ezek a szavak nem találnak süket fülekre, sem a szakma részéről, sem a vásárlók (fogyasztók) részéről. Egyenlőre több nagyobb divatmárka csak a sebeit nyalogatja. Felmérések szerint az egészségügyi válsághelyzet idén legalább 50%-os bevételkiesést jelent a olasz divatiparnak.

A szavakon túl Armani volt az első divattervező a szakmában, aki viszonylag korán felismerte a helyzet súlyosságát és az őszi-téli kollekciójának februrári bemutatóját már Instagramon tartotta meg. Még mielőtt az olasz kormány bejelentette volna az válsághelyzetet március elején, bezárta az Armani Hotel néven futó szállodáit, valamint az összes üzletét. Az elmúlt hetekben két millió eurót adományozott kórházaknak és az olasz polgári védelemnek. Végül átállította a gyártósorait és az egészségügyi dolgozóknak készít köpenyeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s