Elektronikus kereskedelem és divat: áldás vagy átok

IMG_3589

Digitális világban élünk és az online vásárlás, legyen szó koncertjegyről, egy hosszú hétvégés kiruccanásról, eletronikai cikkekről, vagy egy pár cipőről, mindannyiunk életében megszokott tevékenységek. Vagy mégse?
A világon közel 2 milliárd okostelefon felhasználó van és 2015-ben az e-kereskedelem 2.100 milliárd dollár értéket is meghalad majd.
Annak ellenére, hogy a ruházati cikkek (ideértve a cipőt és a kiegészítőket is) a legkelendőbbek az Interneten, a Sistema Moda Italia (az olasz textil- és divatiparban tevékenykedő cégek érdekeit képviselő testület) felmérése szerint az olasz divatipar árbevételének meglepően kis hányada (5%) származik az online eladásokból. Több márka árucikkei megvásárolhatóak az erre specializálódott webáruházak oldalán (úgynevezett pure playerek, mint pl. Amazon, Zalando, Yoox, Net-a-Porter, stb.), míg elenyésző azon márkák száma (luxus kategória, vagy a nagyobb üzletláncok Zara, H&M), akik a saját honlapjukon e-butikot is nyitottak.

IMG_3593IMG_3590
A felmérések az online shopping elterjedésének fő akadályaként a megérintés/felpróbálás lehetetlenségét (szenzoriális akadály) jelölték meg mind az eladói, mind a vevői oldalon.
Erre is lesz a közeli vagy távolabbi jövőben technológia megoldás; addig is az internetes üzletek különböző árengedményekkel, a megvásárolt termék mellett kisebb ajándékokkal, kuponokkal vagy más jellegű vásárlói élményekkel próbálják a vevők érdeklődését felkelteni vagy fenntartani.
Ha egy márka saját webáruházat kíván működtetni, a következő kulcsfontosságú témákat érdemes átgondolni:
– stratégia: márka menedzsment, piackutatás, versenytárs elemzés, üzleti terv
– web design: grafika, felhasználóbarát oldal, összehangolt vállati/márka imázs
– tartalom: többnyelvűség, képek, videók
– technológia: szoftver kiválasztása, már jelenlévő informatikai rendszerrel  integrálás
– marketing, merchandising, customer care
– logisztika: raktár, szállítás, visszavétel
– online fizetési rendszer, számlázás. Valamint alapvető a jogi kérdések (általános szerződési feltételek, vásárlói tájékoztató, fogyasztóvédelmi előírások,
adatvédelmi valamint adózási szabályok) rendezése is.
Mindez költséges, másrészről viszont tagadhatatlan, hogy a világháló egy határtalan piacot nyit meg a márkák előtt.
Ezt nyilván szem előtt tartva és a tengerentúli Amazon európai térhódításával szembenézve, idén március végén jelentették be az olasz Yoox és a londoni székhelyű, de valójában a svájci Richmont cég tulajdonában lévő, Net-a-Porter “mennyegzőjét”. Mindkét fél márkás és luxus divatáruk online keresekedelmére szakosodott és az üzleti tervek szerint a házasság 1,3 millárd eurot árbevételt hoz majd a konyhára. A Yoox Net-a-Porter a világ 180 országában lesz jelen. Egyértelmű, hogy még a legnagyobb divatmárkák számára is nehézkes egy hasonló nagyságrendű nemzetközi “fizikai” jelenlét.

YooxIMG_3591

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s