Együttműködés avagy co-branding a divatmárkák között. Amikor az 1 + 1 = 3

IMG_1505

Co-branding vagy együttes márkahasználat az, amikor egy brand a saját termékét egy más márkatulajdonos brandjével együttesen jelenteti meg a piacon. Ennek több előnye is lehet. Az egyik, hogy egy termék a két márka kombinációja révén szélesebb fogyasztói körhöz jut el, mint ami az eredeti célközönsége. Vagyis egy brand, mely egy meghatározott piaci szegmensen belül ismert, elérhet olyan vásárlókhoz vagy potencialis vásárlókhoz is, akikhez csak nehezen vagy egyébként nem érhetne el és ezzel mindkét márka értékét növeli.

IMG_1503

Jogilag ez általában úgy működik, hogy az egyik cég (“kölcsönadó”) egy licensz szerződés keretében engedélyezi egy másik cégnek (“kölcsönvevő” vagy “befogadó”), hogy az a márkáját használja egy termékének megkülönböztetésére a saját brandjével együttesen. A szerződés megszerkesztésében az összehangolt kommunikációs tevékenységre is különös hangsúlyt kell fektetni.

Az utóbbi időben a divatvilágban is mind sűrűbben kerül sor co-branding kampányokra.

IMG_1506 IMG_1508

IMG_1509IMG_1507

Erre egy példa a főként a fiatalok körében kedvelt, lenvászonból készült, olasz tornacipő márka, a Superga idei együttműködése más neves brandekkel, előbb egy neves californiai ékszer designerrel, melyből a Superga XO Jennifer Meyer kollekció született meg, valamint a Max Mara-val készített Superga per Weekend Max Mara kollekció.

IMG_1501IMG_1497

IMG_1498IMG_1502

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s